Skatteverket har nu meddelat vilka branscher och områden som de särskilt kommer att granska under 2015.

Skatteverket granskar läkare…

I år kommer Skatteverket att öka sin granskning av så kallade resursläkare i bemanningsföretag. Utöver att granska hur läkarna deklarerat sina inkomster, så tittar även Skatteverket på hur bemanningsföretagen redovisat ersättningar till läkarnas egna företag. Även redovisning av traktamenten, förmåner och eventuella avdrag för privata kostnader (vilket givetvis inte är tillåtet) kommer att granskas.

…kontanthandel…

Inom kontanthandeln kommer Skatteverket att lägga ett brett fokus på branscher med krav på att använda kassaregister, samt på tjänster där kontant betalning är vanligt. Även tjänstesektorn kommer att granskas. Ökat fokus kommer att läggas mot t ex skönhetsvård, tatuering, bilvård och frisörer.

…ROT- och RUT-arbeten…

Fler uppgifter ska lämnas från och med 1 april 2015 av utförare av ROT- och RUT-arbeten vid ansökan om utbetalning från Skatteverket. Dessa nya uppgifter kommer Skatteverket särskilt att kontrollera.

…och gränsöverskridande handel

Momsbedrägerier i samband med gränsöverskridande handel är ett stort problem i EU och förluster i samband med bedrägerier har uppskattats till ca 100 miljarder euro per år (de totala momsintäkterna beräknas till ca 900 miljarder euro per år).

Sverige är inte bland de värst drabbade länderna, men Skatteverket anser att det krävs kontroller. Speciellt ska Skatteverket kontrollera inköp av elektronik (smartphones mm) från andra EU-länder genom skenföretag.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.